Digitale Fotografie

Wat te fotograferen?

Foto's bewerken

Filmpjes bewerken

Foto's bekijken op een LCD-monitor

Free Wallpapers 1280x1024

Afdrukken


Waar moet je op letten bij het kopen van een digitale camera?

  • Welke accu gebruikt de camera?

    Standaard AA "penlight" NiMH (Nikkel Metaal Hydride) zijn het handigst. Deze zijn namelijk vrijwel overal ter wereld verkrijgbaar, inclusief lader. In geval van nood kunnen er meestal ook standaard (niet oplaadbare) alkaline batterijen ingezet worden. (Raadpleeg voor de zekerheid de gebruiksaanwijzing)
    Men streeft naar steeds kleinere camera's en naar mijn smaak is de techniek z'n doel voorbijgeschoten. Veel camera's hebben een kleine accu of slechts twee AA batterijen. Deze twee batterijen zijn echter sneller leeg dan 2x de tijd die vier batterijen zouden volhouden. Je cameratas wordt er dus niet lichter van, de camera wel...

  • Hoeveel keer ZOOM is voor jou voldoende?

    Zoomen is fotogravenjargon voor het dichterbij halen of verder weg zetten van je onderwerp door met de lensen te spelen. In de consumentenmarkt is het helaas gebruikelijk om over de digitale zoom te schreeuwen. Echter, heb je een goed fotobewerkprogramma zoals bijvoorbeeld Photoshop, dan heb je altijd torenhoge digitale zoombereiken tot je beschikking. Het voegt dus nauwelijks tot niets toe aan je camera.

    Optische zoombereiken van 3x en 4x vind je in handzame camera's. Dat bereik is voor de meeste gevallen ook toereikend. Mijn Fujifilm S304 heeft een optische zoom van 6x. Ik mag graag "verrekijker-foto's" maken en heb daarbij aan 6x zoom voldoende. Het voelt bij mij aan als een 200mm analoge lens. Je moet bij 6x zoom dus wel maatregelen nemen tegen camerabewegingsonscherpte. Het nadeel van de Fujifilm is echter dat de lens nogal ruim bemeten is. Het is geen cameraatje wat je aan je broekriem hangt. Diefstal- en vergeetgevoelig dus.