Filmjes bewerken

Met de meeste camera's van tegenwoordig kan je ook kleine filmpjes maken. Als je aan het filmen bent bedenk dan wel dat je geheugenkaartje in je camera snel volloopt. Afhankelijk van de camera wordt het filmpje opgeslagen in een al dan niet handig formaat.

Ik heb hier wat tips voor je als je met deze filmpjes aan de gang wilt gaan:

 • Roteren van het filmpje

  Omdat je je fototoestel tijdelijk even als filmcamera gebruikt zullen veel mensen, net als ik, filmpjes schieten in het staande formaat. Bekijk je deze filmpjes op je PC dan liggen deze dus op z'n kant. Je kan dit rechtzetten met het programma VirtualDub

 • Opslaan van het filmpje

  Het al dan niet met VirtualDub bewerkte filmpje is meestal erg groot, tientallen MB's voor een paar seconden zijn geen zeldzaamheid. Je kan het filmpje omzetten naar het mpeg-formaat en zodoende een acceptabele bestandsgrootte behalen.

  Ik heb ervaring met de Canon Powershot A80 en de Fujifilm Finepix S304, beide slaan hun filmpjes op in het "avi"-formaat. Bij de filmpjes van de Canon moet ik eerst met VirtualDub de avi binnenhalen en opnieuw opslaan, anders kan het mpeg-omzetprogramma er niets mee. Het avi naar mpeg omzetprogramma dat ik onder Windows 98 SE gebruik is
  "TMPGEnc 2.5", dit programma is freeware voor wat het mpeg-1 gedeelte betreft, voor mpeg-2 mag je het een korte tijd proberen. mpeg-1 is ook goed voor VCD, mpeg-2 is o.a. voor DVD. Kijk op www.tmpgenc.net voor de laatste versie.

 • Van alles en nog wat met filmpjes

  Coderen in DivX, branden op VCD, etc.. Kijk op www.extradvd.nl voor de juiste programma's.

 •