Foto's bekijken op een LCD-monitor

Verklaring technische termen

 

LCD- of TFT-schermen nemen niet veel ruimte in en zijn zuinig met energie. Toch kleeft er een nadeel aan dit type monitoren ten opzichte van de oude CRT-monitoren. (monitoren met een beeldbuis)

De hoeveelheid licht die je van een LCD-monitor ziet is afhankelijk van het punt van waaruit je naar het scherm kijkt.

Kijk naar het plaatje hierlinks, klik er eventueel op voor een vergroting.

Linksonder moet je 101010 op het zwarte vlak nog kunnen lezen. Beweeg met je hoofd omhoog en/of omlaag totdat je het kunt lezen.

Rechtsboven moet je F0F0F0 op het witte vlak nog kunnen lezen. Beweeg met je hoofd omhoog en/of omlaag totdat je het kunt lezen.

Indien je beide in dezelfde positie kunt lezen, zit je goed voor je monitor.

Technische termen:

  • LCD-monitor, Liquid Cristal Display, oftewel een scherm dat werkt met vloeibare kristallen. LCD's bestaan al sinds 1972 en zitten o.a. ook op digitale horloges.
  • TFT-monitor, Thin Film Transistors. Dit is ook een LCD-monitor. De LCD maakt in dit geval gebruik van de TFT-techniek.
  • CRT-monitor, Cathode Ray Tube, oftewel een scherm dat gebruik maakt van een beeldbuis, herkenbaar aan de lange toeter aan de achterkant.
  • Resolutie, de resolutie van het scherm houdt in uit hoeveel pixels (puntjes) het scherm is opgebouwd. De term 7" of 8" zegt alleen wat over de afmeting van het scherm in Inches, 1" is 2,54 cm. De resolutie kan bijvoorbeeld 800x600 of 480x234 zijn.
  •