ANWB-wegwijzer terug in Nederland

De ANWB-wegwijzer uit de SinaÔ-woestijn is net als de nederlandse vredestroepen naar huis teruggekeerd.

De wegwijzer stond van 1985 tot 1995 temidden van het nederlands contingent. In 1985 commandeerde toenmalig bondsraadslid (ANWB) Luitenant-Kolonel Stol namelijk een 107 man tellend bataljon in de zandbak "El Gorah", 40 km ten zuiden van Gaza. "Klompen, molens, tulpen en ANWB-bewegwijzering, dat waren de herkenningspunten voor onze mannen in de brandende zon", aldus Stol. De paal verloor met het vertrek van de vredestroepen na de akkoorden tussen IsraŽl en Egypte in 1995 z'n functie. Hij krijgt nu een plaats in het ANWB-museum.

Uit het ANWB blad, aug '97.


ANWB museum

Het ANWB museum bevindt zich in het zeer grote ANWB gebouw in Den Haag op de Wassenaarseweg 220. GPS:N52.09632 E4.32755

In dit gebouw zit een grote ANWB shop en een gedeelte dat is ingericht als museum. Zowel in dit museum als buiten om de grote parkeerplaats staan diverse oude wegwijzers. In september 2020 heb ik de MFO wegwijzer uit Noordkamp lopen zoeken maar ik heb 'm niet gevonden. Wel vele andere oude wegwijzers. Ik vermoed dat de toch al half vergane wegwijzer in de zeelucht van Den Haag geen stand meer heeft kunnen houden.


Diverse oude wegwijzers rond de parkeerplaats van het ANWB gebouw in Den HaagWegwijzer terug in Nederland. (Uit het ANWB blad, aug '97)


Mijn beste foto van de wegwijzer in 1988


Wegwijzer in 1988 (geplukt uit een filmpje op Youtube)


Binnen in het ANWB museum staan ook enkele wegwijzers.