Linux tips

Ik ben opgegroeid met Microsoft, al vanaf 1985 met mijn MSX. Windows zat goed op mijn frequentie en ik ben Microsoft dankbaar voor de vele mooie dingen die ik met Windows heb kunnen doen. Echter zo'n beetje vanaf Windows Vista beginnen we nogal uit elkaar te groeien. Waar ik graag mijn eigen data daar plaats waar ik het leuk vind, stelt Microsoft zich overbehulpzaam op om voor mij te bepalen waar alles neergezet wordt. Bibliotheken, relatieve mappen als "Mijn muziek", het gaat steeds meer op Apple lijken.

In 2015 kwam Windows 10 er aan. Ik hoopte op een ouderwets open Windows zonder gezeur om eindelijk mijn XP PC eens wat vaker uit te kunnen laten maar helaas, Windows 10 staat loodrecht op mijn wensen. Automatisch updaten, instellingen terugzetten en ongevraagd het systeem herstarten... Ik begrijp niet dat men dit accepteert, het zal de intredende ouderdom wel zijn. Ook is het geen feest meer om offline te werken.

Het ooit zo heerlijk vrije Android gaat zich ook steeds meer inperken. Gelukkig is daar Linux, hoewel... Ondanks mijn DOS en programmeerervaring, hik ik er nog steeds tegenop om weer hele lappen tekst als commando's te tikken om iets gedaan te krijgen. De distubuties Mint en Ubuntu hebben daar echter geen last van.

Ubuntu heb ik inmiddels stevig in gebruik maar het was wel even wennen. De basis dingen als surfen, e-mailen en office werken direct en zonder dralen. De meeste gebruikers zullen met Ubuntu waarschijnlijk meteen door kunnen met hun PC werk.

De simpelheid waarmee alles is te gebruiken wil niet zeggen dat je er weinig Linux ervaring mee op kan doen. Het programma Terminal, een soort Command prompt console, staat klaar voor de complexste opdrachten.

Op zaterdag 5 augustus 2017 was het zover, voor het eerst een PC zonder Windows. De keuze is op Ubuntu 17.04 gevallen. Inmiddels is het oktober 2018 en ben ik verder gegaan met Ubuntu 18.04 "Bionic Beaver" Meer details in mijn dagboek over mijn overstap naar Linux.

Inmiddels zijn er bij al vele kwartjes gevallen over hoe Ubuntu werkt. Wat basis info over hoe met Ubuntu om te gaan zal ik hier plaatsen:

Ubuntu de basiskennis


Linux distributies:

Er zijn meerdere gebruiksvriendelijke versies van Linux, o.a. het wat taaiere "Ubuntu" en het misschien weer te simpele "Mint". Ook MX-Linux is goed op weg.

Is Mint te makkelijk en Ubuntu te moeilijk, dan is er ook nog "elementary OS", zie elementary.io, dit is gebaseerd op Ubuntu. Ubuntu is weer gebaseerd op Linux Debian.

askubuntu.com forum voor Ubuntu gebruikers

forum.ubuntu-nl.org nog een forum, deze is in het Dutch

linuxsurvival.com gratis online cursus Linux in het Engels

mxlinux.org lichte Linux variant, goed voor als basis PC

redhat.com

Red Hat Linux, een van de eerste Linux distributies

suse.com

SUSE Linux, ook van het eerste uur

opensuse.org

nog meer SUSE Linux

 

Windows programma's onder Linux draaien is soms mogelijk:

virtualbox.org kan een virtueel Windowssysteem bevatten.

winehq.org Wine kan sommige Windowsprogramma's draaien


Programma's

OK, apps heten ze tegenwoordig, maar een app is kort voor applicatie en een ander woord voor toepassing. In de oude computertaal heette het gewoon programma. "Een progje" hoor je ook wel eens. Een "toep" zou een mooi nederlands woord voor ep zijn.

Office

Linux Ubuntu 18.04 kwam met LibreOffice reeds geïntegreerd.

Voor een goede agenda: Rainlendar. Dit programma gebruik ik al jaren onder Windows maar hij is er ook voor Ubuntu. rainlendar.net. In Ubuntu kan je het .deb (Debian) bestand rechtsklikken en installeren.


Antivirus

Ook Linux blijft niet uit de klauwen van nare virussen, de hoeveelheid dreiging is echter fors lager. Een goed antivirusprogramma schijnt Comodo Antivirus voor Linux te zijn.

comodo.com

Rechtsonder op de pagina staat een link "Antivirus voor Linux"

In Linux wordt een hoop geregeld met het terminalvenster, zoiets als de "DOS box" (cmd.exe) in Windows. De Terminal staat standaard niet in de Launcher (lanceerbalk voor programma's, ongeveer als het Startmenu van Windows) maar kan na een keer starten met Ctrl+Alt+T hierop vastgezet worden door er rechts op te klikken en te kiezen voor "Lock to Launcher".

Hieronder wat snippers info voor de Terminal:

sudo ufw enable schakelt de firewall in.

xkill sluit een programma hard af.