Spoelen

Een spoel verzet zich tegen spanningsveranderingen en dus vooral tegen wisselspanningen. De tegenwerking van een spoel komt omdat stroom door de spoel een magnetisch veld opwekt. Een spoel kan energie opslaan in de vorm van een magnetisch veld. Als je dit zelf wilt ondervinden doe dan de volgende test:

Zoek dan een ongebruikte transformator (deze zijn opgebouwd uit spoelen) en houdt een 1,5 Volt batterijtje over de punten (niet te lang, de batterij zal veel stroom moeten leveren) waar normaal de 230Vac netspanning op wordt aangesloten. Dus NIET aansluiten op het stopcontact!!! Houdt twee vingers van één hand over deze twee punten en koppel het batterijtje af. Waarschuwing! De schok die je voelt is erg kort maar kan heftig zijn, afhankelijk van de staat van de batterij en de eigenschappen van de trafo (kort voor transformator). Mensen met een zwak hart kunnen dit beter niet testen. De schok die je voelt wordt veroorzaakt door het magnetisch veld dat zijn best doet om de weggevallen stroom in stand te houden. Dit magnetisch veld ontlaadt zich over de spoel waardoor een kortstondig hoge piekspanning onstaat.


smoorspoeltje

Kleurcodering:

De waarde die je van een smoorspoel afleest is altijd in µH, micro-Henry. Deze waarde begint nooit met goud of zilver, dit is de tolerantie ring en dus de rechterkant van de codering; zilver is 10%, goud is 5% tolerantie.

Een smoorspoel van 100µH met een tolerantie van 10% mag dus een werkelijke waarde hebben tussen 90µH en 110µH.

Meer kleurcode: circuitsonline.net