levensgevaar

Ondanks dat de reservelampjes voor een lichtslinger bijvoorbeeld maar 7 Volt zijn, staat er over de hele kabel 230 Volt!

Bij reparatie en werkzaamheden aan de kerstverlichting moet dus de stekker altijd uit het stopcontact zijn (contactdoos)

Knoei niet met plakbandjes als ergens de isolatie van de kabel stuk is, bijvoorbeeld verbrand door een lampje die er tegenaan kwam. Gebruik deze kabel dan niet meer (je hebt nog een reservekabel als je mijn tips hebt opgevolgd) Gebruik je de defecte kabel als reservelampjesleverancier, knip dan de stekker eraf zodat je hem niet per ongeluk toch weer als slinger gaat gebruiken.

 

ijsselstein
De mooiste kerstboomslingers van Nederland


Kerstboomverlichting

Tegenwoordig kost een eenvoudig slingertje kerstboomlampjes niet veel meer, het is een wegwerpartikel geworden. Toch hier wat tips om er langer mee te doen of om de boel te repareren want de afvalberg groeit al snel genoeg. Bovendien, voor een nieuw snoertje moet je eerst weer de deur uit en meestal zijn de winkels al dicht als je erachter komt dat het niet werkt of dat er lampjes zijn uitgevallen.

lichtketting

Als je een goedkoop lichtslingertje koopt, koop er dan n meer dan je gaat gebruiken. Deze extra slinger kan dan jaren een bron van reservelampjes zijn. De drie? meegeleverde reservelampjes zijn z op.

Laat de lichtslinger niet half op de grond vallen, ga op de grond zitten of leg de slinger op tafel als je hem uit de knoop aan het halen bent. De schok van het vallen verkort de levensduur van de lampjes.

lichtketting

Hoe werkt het?

Bij een simpele lichtslinger met bijvoorbeeld 35 lampjes van 7 Volt staan deze lampjes allemaal "in serie". Dit betekent dat als je er eentje tussenuit haalt dat dan de anderen ook niet meer branden.
Toch zal je merken dat als een lampje stuk is, de rest vrolijk door blijft branden. Dit komt door het "kortsluitmechanisme" dat in werking treedt als een lampje kapot gaat. Dit lampje vormt dan een kortsluiting. Gevolg is dat de andere lampje op een iets hogere spanning gaan branden en dus sneller opbranden. Een defect lampje kan dus maar beter zo snel mogelijk vervangen worden. (met de stekker uit het stopcontact!)

Reserve lampjes kopen?
Dit is bijna niet te doen door de hoeveelheid soorten lampjes. Behalve de werkspanning is ook het vermogen van de lampjes uiterst belangerijk. Is het lampje niet exact gelijk aan de rest dan zal deze f gelijk doorbranden, f nauwelijks branden. Behalve dit alles is natuurlijk ook de vorm belangerijk. Het meest voorkomend zijn de lampjes met losse draadjes die uit een plastic dopje steken. Vaak moet dan ook dit dopje vervangen worden door het oude dopje van je kapotte lampje.

Op het plaatje hiernaast zie je zo'n lampje, van het dopje zie je alleen nog net het randje uit het houdertje steken. De hierboven genoemde losse draadjes zijn dus niet de groene draden die je hier ziet, maar de dunne koperdraadjes die direct uit het glas van het lampje komen.

lampje