GPS navigatie

Inleiding:

GPS staat voor Global Positioning System, een systeem om te bepalen waar op aarde je je bevindt. Om de verharde wegen in Nederland te verkennen is het waarschijnlijk interessanter om een navigatiesysteem aan te schaffen, maar voor de moeilijke en onbekende plekjes op aarde schiet zo'n systeem vaak te kort, simpelweg omdat er geen goede kaarten zijn of dat er ter plekke geen mobiele verbinding met Internet mogelijk is.

Tegenwoordig hebben smartphones ook een GPS aan boord en zijn dus ook geschikt voor navigatie. Vaak is het mogelijk om van te voren de kaart van het gewenste gebied te downloaden zodat er op lokatie geen internetverbinding noodzakelijk is. Bedenk wel dat de GPS module best wat stroom verbruikt dus kan je beter een extra externe accu voor noodgevallen bij je steken.

Een paar linken om je op weg te helpen:

openstreetmap.org

Navfree


GPS co÷rdinaten worden vaak op de volgende manieren getoond:

52.041342, 5.692113 Dit vind ik de meest praktische, ik maak er meestal N52.04134, E5.69211 van. Google Maps begrijpt dit formaat uitstekend.

52░02'28.8"N 5░41'31.6"E Dit is kaarttechnisch gezien de correctste methode maar erg omslachtig om te noteren of door te geven.


GPS linken op Internet:

Converteer GPS co÷rdinaten

gpsvisualizer.com

locusmap.eu "Multipurpose Mobile Outdoor Navigation App"


G Trender
Mijn eerste GPS apparaatje, de WSG-1000 (1-2009) Deze was erg goed in het doorgeven vande hoogte en de co÷rdinaten. Om te navigeren moest je echter wel eerst een aantal POI's invoeren om wat markeringen op de verder lege kaart te krijgen. Dit GPS apparaatje onthield netjes alle verplaatsingen zodat deze achteraf perfect waren te raadplegen.

Tegenwoordig gebruik ik de Moto G4Plus met Google Maps, voor live navigatie extreem handig, voor opslag van verplaatsingen moet je echter wel eerst de juiste app zoeken of regelmatig foto's maken met de optie GPS tag aan.