Elektriciteitsleidingen

Kleurcodering elektriciteitsdraden
NieuwOud
FaseBruinGroen
NulBlauwRood
Geschakelde faseZwartZwart
AardeGeel-GroenGrijs
Het gebruik en de aansluitvoorschriften vind je terug in de NEN1010.

PVC-pijpen, om de draden doorheen te trekken, zijn er in twee standaard maten;
3/4" = 19mm en 5/8" = 16mm.
O.a. in de kleuren wit, grijs en geel.


Ben je aan het knutselen met het lichtnet, zorg er dan voor dat de betreffende groep in de meterkast is afgeschakeld. De meeste mensen overleven een ontmoeting met de kracht van het lichtnet wel, maar jaarlijks vallen er ook doden. Doordat je hand verkrampt is het soms onmogelijk om los te laten, een taaie jongen die dat overleeft...
Alleen ff checken of er prik op staat is niet voldoende. Ik heb al eens meegemaakt dat een zelfklusser verkeerde kleuren hanteerde, zodat de vriendelijke groen-gele aardedraad opeens onder spanning bleek te staan... Dus ook al is de kabelwinkel dicht en heb je geen bruin meer, houd je altijd aan de kleurcode!

Zijn de juiste kleuren elektriciteitsdraad gebruikt, dan mag je bij een moderne installatie het volgende verwachten:

Geel-groen, aarde, veilig om aan te raken, mits je geen andere draad aanraakt.
Blauw, de nul, in het stopcontact (wandcontactdoos) is deze zonder problemen aan te raken, mits je geen andere draad aanraakt. Pas op! dit geldt dus niet voor verlengsnoeren! In Nederland past de stekker op twee manier in het stopcontact, dus de blauwe draad kan op de bruine aangesloten zitten en omgekeerd!
Bruin, de fasedraad, dit is de killer. Check voor de extra zekerheid met een net door jezelf geteste spanningszoeker (speciale schroevendraaier met een lampje erin) of hier spanning op staat.
Zwart, de schakeldraad, dit is een verradelijke killer. Het is de geschakelde fase. Ben je lekker aan het werk, er stond geen spanning op de zwarte draad, maar één van je huisgenoten kwam binnen en deed routinematig het licht aan...