Broodbakmachine repareren

Broodbakmachines kosten gemiddeld tussen de 50 en de 150. In geval van defect na jaren dienst is vervanging dus geen hele dure optie. Het is echter een groot apparaat en dus een hoop afval. Voor sommige mensen reden om te kijken of het euvel misschien gerepareerd kan worden. Om je een indruk te geven wat je kan tegenkomen, heb ik het onderstaande opgesteld uit mijn eigen ervaringen.

De klacht

De HEBR660 heb ik vele jaren met plezier gebruikt maar onlangs werd hij slechter. Het brood was nog maar half zo hoog en het deeg was niet goed gemengd. Tijdens het proces leek het wel alsof de motor telkens vastliep.

De oorzaak

De aandrijfmotor staat met een tandensnaar verbonden met de kneedhaak. Deze snaar had last van extreem tanduitval. Het vastlopende geluid was waarschijnlijk het slippen van het aandrijfwieltje langs de tandsnaar.Deze snaar heeft een omtrek van ca 540mm en is 8mm breed.
ca 540mm/π geeft een diameter van ca 172m (zie reakties)

Poging to demontage

Op internet heb ik geen servicemanual kunnen vinden en heb het apparaat dan ook niet zodanig open gekregen dat het weer ongeschonden inelkaar gestoken kan worden.

Twee van de zes schroeven aan de onderkant hadden een speciale schroevendraaier nodig, ik heb daarvoor een gleufje in een oude platte schroevendraaier gevijld. Nadat deze zes schroeven waren verwijderd zat het apparaat nog stevig in elkaar. De plastic bodemplaat zat nog op vier punten vastgeklikt.


Op deze foto zijn de vier klikvergrendelingen te zien op de boven- en onderrand. De schroeven van de metalen bodemplaat zijn op deze foto al verwijderd.

Met een platte schroevendraaier heb ik een van deze vergrendelingen ontgrendeld waarna de rest eenvoudig ging. Hier zijn wel steeksporen op de behuizing gekomen.

Het metalen binnenblik en het bediendeel moesten ook verwijder worden om de bodem van de rest te scheiden. Het verwijderen van het binnenblik is lastig door de krappe ruimte en de verroeste schroeven. Ook is er veel gevaar voor ongewenste verbuigingen. Het bediendeel zit met vier schroeven onder de dekselrand en zes klikvergrendelingen aan de voorkant vast. Van deze frontklikkers snuivelde er eentje.

bediendeel

Wanneer je nu met succes de bodem van de rest gescheiden hebt, zou je het netsnoer kunnen vervangen. Hier zitten echter nog wel een speciaal plugje en een aarde-oogje aan, dus alleen ff schroeven is er niet bij.HEBR660 van Home Electronics

Het deksel verwijderen

Het deksel verwijderen is eenvoudig, dit staat ook in de gebruiksaanwijzing omschreven. Er zit een plaatje aan de achterkant welke met een schroevendraaier los gewipt kan worden, hierna kan de deksel weggenomen worden.

Conclusie

Deze fraaie broodbakmachine is zonder service informatie erg lastig om te repareren en je moet de kneepjes kennen. Service informatie is vrijwel noodzakelijk om de boel heel te laten tijdens de demontage. Heb je eindelijk de zere plek bloot liggen dan moet je nog aan het juiste vervangende onderdeel zien te komen. Meestal is dat de tandenriem oftewel de aandrijfsnaar.

Reakties:

Francois D.P. vond bij europart.nl een vervangende snaar voor zijn HEBR660, item 90S3M537 voor 5. Ook vond hij een instructie video van een soortgelijk apparaat op youtu.be

Hans B uit Franeker wist twee van deze broodbakmachines te repareren met een getande snaar "SS186171" van hetonderdelenhuis.com
Men dient alleen de bevestigingsgaten v/d motor iets uit te vijlen om de snaar te plaatsen. Het demonteren van de broodbakmachine, vervangen v/d snaar en het weer monteren van het geheel is geen "klusje" voor iemand met 2 linker handen.

C. Hoekema heeft een alternatieve snaarleverancier gevonden; lagertechniek.nl Hier kan je allerlei variabelen invoeren voor het bestellen van de juiste tandriem. Ook hier geldt weer dat je de juiste vaardigheden moet bezitten of dat je deze vaardigheden aan zal moet leren.Deze aandrijfsnaar van Francois D.P. is finaal aan gort
bonaciklo.nl Panasonic broodbakmachine gerepareerd