Bevrijding Ede


Tijdelijk monument boven de weg onder de Stadspoort door ter ere van 75 jaar vrijheid in Ede 2020

Op zaterdag 16 april 2005 vierde Ede de 60 jaar vrijheid met een enorme bevrijdingsoptocht. Er reden op eigen kracht twee Shermantanks en een Amerikaanse M18 Hellcat Tank Destroyer mee.

Ede is tijdens de tweede wereldoorlog relatief buiten schot gebleven. Bij de Duitse inval in 1940 kon de bezetter Ede eenvoudig binnenwandelen, het Nederlandse leger verschanste zich ondertussen op de Grebbelinie, alwaar ze de Duitsers enkele dagen stevig in de problemen brachten.

Tijdens de bevrijding is er in Ede zelf ook weinig gevochten, al waren er nog wel spannende momenten in de slag bij Otterlo.


Bevrijdingstroepen komen via de Arnhemseweg Ede binnen.


Een peloton wielrijders van de Nederlandse strijdkrachten.


Een Amerikaans tankkonvooi op doorreis naar Lunteren, rust even uit op de Molenstraat. (M18 Hellcat)


 


Bij de bevrijding van Europa zijn veel Shermantanks ingezet en ook bij de bevrijding van Ede waren Shermans aanwezig. Sinds 1990 staat er een Sherman tank als monument op het einde van de Arnhemseweg. Sherman tank in Ede

Ede lag langs de zijlijn van de historische militaire operatie Market Garden, jaarlijks wordt de start van deze operatie, de luchtlanding op de Ginkelse Hei, herdacht met een Airborne dropping.

blutch.nl Nog meer foto's van 60 jaar vrijheid in Ede op de site van Harry Rietberg


De zwart-wit "bevrijdingsfoto's" zijn door mezelf, Eddy de Kruijff, gemaakt. Ik wilde altijd al oorlogscorrespondent worden en pakte nu m'n kans. Ik werd geassisteerd door mijn negenjarige collega en zoon Pablo. Getooid met een paraplu en m'n lamawollen indianentas, trotseerde we de druilerige regen en schoten in kleur vele plaatjes. De mooiste zijn vervolgens door Tineke van den Berg verwerkt tot authentieke ouwe zwart-wit plaatjes met een knipoog.

Linken:

bezoek-ede.nl Militair toerisme

ede.nl pdf download: De bevrijding van Ede in een stripverhaal