Tempelhof Berlijn

De in 1936 nog een van 's werelds drukste luchthavens sloot zijn deuren in november 2008. Er zijn veel plannen voor dit terrein maar vooralsnog is het een enorm park voor het publiek en het heeft er schijn van dat dat voorlopig nog wel zo zal blijven. Het enorme boogvormige gebouw heeft inmiddels al wel enkele functies en er zijn plannen om het Alliierten Museum ook hier naartoe te halen (4-2018)


Flughafen Tempelhof

De comfortabelste in- en uitgang is vlakbij Bahnhof Tempelhof. Hier zijn ook wat winkels waaronder een snackbar. Voor de ingang aan de Columbiadamm moet je een stevig eindje lopen.


Op dit verlaten vliegveld kan je vrij over de landingsbanen lopen.

De dikke toren rechts van de start- en landingsbaan staat op GPS:N52.47549 E13.42952. Watertoren?


De 72m hoge radartoren is nog steeds in gebruik bij het Duitse leger om het vliegverkeer rond de stad in de gaten te houden (2015). Op de foto staat ook de noodopvang voor vluchtelingen in 2017. De Fernsehturm staat een kleine 5km verderop.




Douglas DC-4, C-54 Skymaster, "Rosinenbomber"

In juni 1948 blokkeerde de Soviet Unie voor ongeveer een jaar de toegangswegen naar West Berlijn. Om West Berlijn te bevoorraden werd een luchtbrug opgezet. In totaal zo'n 278.000 vluchten. Voor de Amerikaanse sector werd vliegveld Tempelhof gebruikt.

Op Tempelhof staat een Douglas C-54 Skymaster, dit is één van de vele vliegtuigen die zijn ingezet voor de luchtbrug. Omdat ze o.a. pakketjes met snoep dropten, waarschijnlijk ook rozijnen, werden deze vliegtuigen ook "Rozijnenbommenwerpers" genoemd. Behalve de C-54 deden ook DC-3's en Hastings C.1 vliegtuigen mee. Een Hastings C.1 staat in het Alliierten Museum. Er zijn plannen om dat museum naar Tempelhof te halen. (4-2018)

alliiertenmuseum.de het verhaal van Berlijn na 1945, entree gratis. GPS:N52.45565 E13.27249

Er zijn op internet zeer veel fraaie foto's te vinden van vliegveld Tempelhof en de luchtbrug in 1948-1949. De vliegtuigen lijken veel op elkaar maar je kan ze makkelijk uit elkaar houden;

Douglas DC-3 (waaronder C-47 Skytrain) dit vliegtuig heeft 2 motoren en een staartwiel dat altijd zichtbaar is

Douglas DC-4, C-54 Skymaster dit vliegtuig heeft een inklapbaar neuswiel en vier motoren

Hastings C.1 dit vliegtuig heeft een inklapbaar staartwiel, vier motoren en zonnendakje

wikipedia.org over de Berlijnse luchtbrug

wikipedia.org over Flughaven Berlin-Tempelhof