Windows Vista tips

Ben ik eindelijk overgestapt op XP, (2-2008, red.) is dit alweer een verouderd besturingssysteem... Inmiddels heb ik al wat digibeten met Vista-problemen geholpen en zo heb ik wat uurtjes Vista-ervaring opgedaan.

Mijn eerste indruk was geen beste, ik wilde de door het standaard plaatjeskijk programma "fotogalerij" in de breedte uitgerekte foto's in de normale verhouding weergeven, ik heb echter geen instelbare optie gevonden. Ook heb ik het na tien minuten opgegeven om de beeldscherm resolutie aan te passen. Misschien omdat het een Packard-Bell PC was met vaste instellingen, maar ook deze controle leek Windows me niet te gunnen. Ik kon spontaan die nacht niet slapen en had nachtmerries dat ik geen PC met XP meer kon kopen.

Mijn tweede indruk verliep uiterst positief, een oude Deskjetprinter aansluiten. Onder Windows 98 kon dit een martelgang worden als je de Microsoft-volgorde van akties niet aanhield. Onder Vista volstond het om slechts het USB-stekkertje aan te sluiten.

Windows Vista, waarom niet:

 • De cache van Internet Explorer is moeilijk te vinden. De Youtube filmpjes worden alleen op het moment van afspelen bewaard als een .tmp bestand. Ga je naar een volgend filmpje of sluit je IE af, dan wordt dit bestand direct gewist. Het systeem staat ook niet toe dat er een kopie van dit bestand gemaakt wordt.
 • Windows Vista is een draak voor een vrij thuisnetwerkje, bestanden en mappen delen met een XP machine kan alleen als er een nieuw stuk software op de XP machine ge´nstalleerd wordt, zodat deze ook Vista fratsen krijgt. Windows 98 gebruikers kunnen sowieso helemaal de pot op. Ik durf er niet aan te denken hoe het met Linux of NAS-stations gaat.

  Dit netwerkprobleem lijkt eenvoudig te verhelpen te zijn, als je de weg maar weet: Windows Vista netwerk tips

 • Doordat de doorzettende digibeten geforceerd aan de Microsoft methode wennen zullen de besten hoogst waarschijnlijk "topgebruiker" als hoogste bereik hebben, zonder dat ze nog maar iets van bestandsbeheer snappen.
  Windows Vista, waarom wel:

 • Het besturingssysteem is veel beter beschermd tegen onkundig geknoei. Digibeten kunnen veel minder makkelijk schade toebrengen aan het systeem.
 • Betere beveiliging voor netwerken, een goede start als je tenminste geen "oude" spullen in je netwerk wilt opnemen.


  Hier wat tips voor Windows Vista:

 • Opstartprogramma's beheren. Voer bij Start Windowsdefender in, ga naar Hulpprogramma's en vervolgens softwareverkenner.
 • Welke versie Vista draait er? Run CMD en geef slmgr.vbs -dli in.
 • windowsvistaservice.nl, steun van Microsoft.
 • Administrator zonder waarschuwingen: in CMD druk op Ctrl+Shift+Enter en dan invoeren: net user administrator /active:yes