Office Gratis

Voor Windows 98 t/m XP, verder heb ik het niet getest.

 

Open Office is een geregistreerd handelsmerk van het bedrijf Open Office (automatisering met Linux en open source). Het heeft geen formele relatie met OpenOffice.org (open source kantoorpakket).

De meeste computergebruikers gebruiken de tekstverwerker Word wat onderdeel uitmaakt van Microsoft Office.

Gezien de prijzen die voor Micro$oft Office betaald moeten worden raak ik het vermoeden maar niet kwijt dat de meeste thuisgebruikers een illegale versie op de PC hebben staan.

De volgende prijzen heb ik van het Computer Collectief (dec 2005):

Microsoft Office Small Business Editie 2003 NL, € 569,-
Microsoft Office Student and Teacher Edition 2003 UK, € 179,-

Er is echter een gratis alternatief waarmee je goed mee kan doen in de Microsoft gebruikende gemeenschap:

gestart bij en tegenwoordig van Apache

www.openoffice.org Internationaal
nl.openoffice.org Nederlandse versie
(in het 2e scherm, in het middenstuk helemaal rechts onder download)

Ze zijn inmiddels bij versie 4.

Jaren geleden ben ik begonnen met het gebruiken van OpenOffice.org, "OOo" in het kort. Ik vreesde dat mijn professionele Microsoft Office documenten (Excel sheets en Word documenten) misschien niet uitwisselbaar zouden kunnen blijken.
Ik maak documenten met aparte tekstvakken met daarin weer plaatjes en Excel sheets met simpele formules, meestal tbv voorraadbeheer.

Tot nog toe heb ik geen grond voor deze angst kunnen vinden. Ik open een Microsoft bestand zonder problemen in OOo, bewerk 'm en schrijf 'm weg in het OOo formaat: .ods; Open Document Spreadsheet of .odt; Open Document Text
Daarna open ik het OOo bestand weer in OOo en schrijf hem weg als Microsoft Office-bestand. Vervolgens is dit bestand weer voor iedereen leesbaar.

Microsoft Office accepteerd vreemd genoeg niet de OOo bestandsformaten... :-)

Het is natuurlijk ook mogelijk om met OOo een Microsoftbestand te openen, te bewerken en weer weg te schrijven als Microsoft bestand. In dit geval verschijnt er een waarschuwing dat er mogelijk dingen in het document staan die niet kunnen worden omgezet en dus mogelijk verloren gaan. Tot nog toe echter heb ik echter nog niets gemist.

Inmiddels heb ik al wel wat vervelende dingen ontdekt in "Writer":

Writer kan niet overweg met Visual Basic, MS Word wel. Overigens is dit ook een voordeel want via Visual Basic kan er erg veel schade aan je PC berokkend worden.

Het knippen en plakken van stukken uit een Internetsite gaat in Word bij lastige sites soms onbruikbaar chaotisch. Writer kan echter finaal vastlopen bij deze akties. Ook het inladen van Worddocumenten met vage Internetknipsels als inhoud kunnen het vastlopen van Writer tot gevolg hebben. Bij alle vastlopers die ik tot nog toe had was OOo overigens wel weer goed op te starten.

De voor- en nadelen die ik heb kunnen vinden op een rijtje:

 OpenOffice.org Microsoft Office 2003
OS:Windows 98 čn XPWindows XP of hoger
Linux, Mac OS, Unix
Prijs:GratisZeer pittig
PDF:Standaard omzetterExterne omzetter nodig
Taal:Ook in het NederlandsOok in het Nederlands
Scripts:Python, JavascriptVisual Basic
OOo-BASIC en Beanshell
Geen Visual Basic

Open Office org heeft ook een presentatieprogramma als tegenhanger van Microsofts "PowerPoint"; OpenOffice.org heeft "Impress". Toen ik voor het eerst een PowerPoint-bestand wou bekijken, was ik wat teleurgesteld. Daar waar PowerPoint direct de presentatie liet zien, liet Impress het bewerk-scherm zien. Nu weet ik dat je dan op F5 moet drukken om de "dia-show" te starten... Ik heb verder geen verschillen in de verwerking van de presentaties gezien.