Windows netwerk tips

IP nummers achterhalen

Geen toegang tot werkgroep maar wel toegang tot een gedeelde map

Windows Vista geen toegang tot Windows XP werkgroep

VPN verbinding grijs

Door een "$" achter de sharename van een map of schijf te zetten is deze verborgen. Je ziet 'm dan niet maar als je het juiste pad invult is deze share gewoon te bereiken.

IP nummers achterhalen

Voor het instellen van een firewall op een PC is het noodzakelijk te weten welke lokale IP-nummers de op het lokale netwerk (LAN) aangesloten PC's hebben.

Het IP nummer van de PC waar je op werkt kan je als volgt achterhalen:

Windows XP:
Via Start, Uitvoeren: CMD (Command prompt). Zodra dit DOS-achtige scherm is opgestart, geef dan ipconfig in. Wil je een uitgebreid rapport, geef dan ipconfig/all in.

Je kunt deze informatie ook als tekstbestand opslaan, voeg dan >c:\ en een door jouw gekozen bestandsnaam.txt toe. Je mag ook een andere schijfletter dan c: kiezen natuurlijk.
Voorbeeld: ipconfig/all>c:\netwerkconfiguratie.txt Op C: vind je dit tekstbestand dan weer terug.

Windows 98:
Via Start, Uitvoeren: winipcfg. Een klein venster komt in beeld met de naam "IP-configuratie". Waarschijnlijk geeft deze bij het opstarten de instellingen van de zogenaamde PPP-adapter weer. (Point to Point Protocol) Kies voor je netwerkadapter. Je krijgt nu de netwerkgegevens van je PC.

! Vergeet niet de werkgroepnaam op iedere PC gelijk te maken, bij voorkeur alleen hoofdletters gebruiken.

Het kan gebeuren dat twee apparaten (meestal PC's) hetzelfde IP adres hebben, er komt dan een melding van een "IP conflict". Het IP adres van een PC kan je dan wijzigen in een ander niet bestaand IP adres (laatste getal achter de punt). Onder XP hoeft de PC dan niet opnieuw opgestart te worden. Een conflict lost zich niet vanzelf op. De PC die de melding heeft gekregen en wellicht ook het elders in het netwerk voorkomende IP adres heeft, zal onder z'n instellingen gewoon het IP adres laten zien. In werkelijkheid is deze dan niet met het netwerk verbonden (geblokkeerd).

 


Geen toegang tot werkgroep maar wel toegang tot een gedeelde map

Voorval: in een thuisnetwerkje met 2 PC's en een laptop heeft de laptop geen toegang tot de werkgroep. De laptop (XP) heeft wel goede verbinding met een gedeelde map op een PC in die werkgroep. De andere twee PC's hebben geen problemen de werkgroep te bekijken. Aan de firewalls ligt het niet. Opnieuw opstarten van de laptop helpt ook niet.

Ik heb het opgelost door NetBIOS op TCP/IP op inschakelen te zetten, deze stond op automatisch. Configuratiescherm > Netwerkverbindingen > LAN-verbinding > Eigenschappen TCP/IP > Geavanceerd > WINS > NetBIOS-instelling.

Mogelijk was het met een reset van de router ook opgelost, maar alles draaide te lekker om de orde te verstoren. Mogelijk kan de NetBIOS-instelling op de laptop later weer teruggezet worden op Standaard.

Terug naar de Windows PC Tips

Linken:

subnet-calculator.com