Monitor problemen onder Windows

 • Piepende monitor (hieronder)
 • Geen beeld op de monitor
 • Ongein met de Samsung SyncMaster 960BF


  Piepende monitor

  Behalve dat er allerlei elektronica in de monitor op den duur kan gaan piepen, kan het ook een simpel gebruikersfoutje zijn. Sommige monitoren hebben ingebouwde luidsprekertjes. Als het (monitor-)volume van deze luidsprekertjes hard staat kan de ingebouwde versterker allerlei stoorsignalen als geluid weergeven.

  In het OSD (On Screen Display) menu van de monitor vind je vaak alleen beeldinstellingen. Wanneer je op de + of - drukt zonder dat het OSD in beeld is, verschijnt soms een volumebalk. Staat deze op maximaal dan kan dit goed de oorzaak zijn van het gepiep.

  Geen beeld op de monitor:

  Met de huidige stand van de techniek zou je denken dat monitoren steeds minder problemen zouden geven. Dus als je een moderne PC en een moderne LCD-Monitor op elkaar aansluit, verwacht je dat je in ieder geval beeld krijgt.

  Dat hoeft dus lang niet altijd het geval te zijn...

  Onder Windows XP met een moderne LCD-monitor kreeg ik "Out of range" in beeld, nadat de PC een stukje was opgestart. Windows, en het BIOS daar nog voor, starten namelijk in een lage resolutie en zijn daardoor meestal altijd wel zichtbaar.

  Op een oude beeldbuismonitor kreeg ik wel gewoon beeld. De resolutie bleek op 800 x 600 te staan. Dat is dus een eitje voor een LCD monitor die resoluties aan kan van 1280 bij 1024.

  Het bleek 'm in de Refresh Rate, oftewel het aantal beeldjes per seconde, te zitten. Deze stond op 85Hz. Nadat deze was teruggezet op 75Hz, gaf ook de LCD-monitor goed beeld.

  Echter na een keertje herstarten zette Windows de Refresh Rate weer stug terug naar 85 Hz en kon ik dus m'n oude zware beeldbuismonitor weer van zolder halen...

  De standaardmonitor čn de plug&play monitor werden op deze computer standaard teruggezet naar 85Hz.

  De uiteindelijke oplossing voor dit probleem was het installeren van de drivers van de LCD-monitor. Deze startte wel steeds netjes op met 75Hz.

  Dat is dus de reden dat je de drivers van je LCD-monitor moet installeren en bewaren! Ook al heb je soms direct goed beeld zonder deze drivers.

   

  Meer over LCD-monitoren vind je op m'n afdeling fotografie;
  Foto's bekijken op een LCD-monitor

   

   

  Terug naar de Windows PC Tips

  Ongein met de Samsung SyncMaster 960BF

  Deze qua beeld overigens uitstekende monitor heeft een zeer hinderlijke eigenschap, er zitten geen knopjes op om hem in te stellen. Tenminste, er zit nog wel een aan/uit-knop op met een belangerijke funktie:

  Houd de aan/uit-knop wat langer ingedrukt en het scherm zal zich automatisch aanpassen aan het beeld.

  Bij mij stond het beeld een paar pixels naar links verschoven. Het tijdelijk veranderen van de resolutie (onder beeldscherminstellingen van Windows) bracht geen oplossing, de monitor bleef hardnekkig een verschoven beeld geven...

  Windows 98 vraagt om een driver voor deze monitor, verwijs naar de originele Windows 98 CD en de Plug and Play monitor zal geďnstalleerd worden, dit is voldoende.

 •