Driver doet het niet onder Windows 98

 

n van de redenen die het overstappen naar Windows XP de moeite waard maken, is het installeren van nieuwe hardware. Daar waar XP alle hardware (mits van een redelijk merk) in n keer herkent en de drivers ervoor aktiveert, begint bij Windows 98 het overbekende "Plug and Pray"-verhaal. Soms heb je mazzel en werkt het na een herstart, maar helaas is een klein hardwaredrama niet zeldzaam. Voor de ongelovigen; probeer maar eens een goedkoop webcammetje van "Tai Fuk Yu Wan" te installeren...

Onlangs kocht ik een USB Card Reader, om de geheugenkaartjes van mijn camera's sneller naar m'n PC over te kunnen zetten. Onder Windows XP was ik binnen een minuut klaar. Onder Windows 98 liep het wat anders, lees en huiver.

Het gaat om de USCR25 van E-tech, de USB 25 IN 1 CARD READER/WRITER USB 2.0

Er zat een klein CD-tje bij met "drivers". Zogauw je dit CD-tje startte kwam er een mooi installatiescherm in beeld. Het lijkt allemaal soepel te gaan totdat het programma vraagt; "sluit de reader aan en klik op OK als alle drivers geladen zijn". Dit zal vast werken bij een boel mensen, maar niet bij mij. Windows z'n eigen "nieuwe hardware gevonden" -installatieprogramma kon de drivers helaas niet vinden. Ook na een kwartiertje stoeien met aansluiten, CD-tje draaien, Windows z'n gang laten gaan en diverse malen herstarten wilde het apparaatje maar niet werken.

Op de doorgaans behulpzame site van E-tech stond "No files available" oftewel geen drivers beschikbaar... Ook geen tips of wat dan ook. Gelukkig ken ik de fratsen van mijn Windows 98 en heb ik het als volgt toch aan de praat gekregen:

Windows 98 wil graag een .inf -bestand zien, dit is een bestand waarin alle driver informatie staat, o.a. waar de nodige driverbestanden staan. Er stonden nogal wat .inf-en op het CD-tje! Met de zoekfunktie heb ik de CD laten navlooien op *.inf Helaas vond ik er ook nog een aantal met dezelfde naam, maar dat heb ik maar even genegeerd.
Vervolgens heb ik al deze bestanden naar een zelfaangemaakte map gekopieerd. Daarna sloot ik het apparaatje weer aan en toen het "nieuwe hardware gevonden" -installatieprogramma de drivers natuurlijk weer niet kon vinden, heb ik hem m'n versgemaakte map met .inf-bestanden aangewezen. Het bestand USBCRDRV.INF bleek de uitverkorene. Nu kon Windows het bestand USBCRDRV.SYS niet vinden, logisch ook, want die had ik niet naar die map gekopieerd. Ik wist nu echter wl waar ik naar moest zoeken en het bleek om de map Z:/Driver for ND3260/for windows/Win98 te gaan. (station Z: is bij mij de CDROM-speler)

Nadat de drivers gevonden waren en het systeem de herstart had gekregen, werkt het Etech apparaatje uitstekend. Inderdaad heel wat rapper dan al die slome camera-PC software met al hun nare fratsen.

Waar te koop? In ieder geval bij Eijlander in Ede. (USCR25)

Terug naar de Windows PC Tips