El Tres Cubano

gitaren
Op links een gewone "klassieke" Spaanse gitaar, in het midden een Cubaanse Tres en op rechts een Colombiaanse Cuatro.
In de zomer van 2001 zag ik een bandje optreden dat Cubaanse muziek speelde. Het belangerijkste akkoordeninstrument was de Cubaanse Tres, een wat kleiner dan normaal gitaartje met DRIE (tres) paar snaren. De Tres wordt ongeveer bespeeld als de piano in de salsa; rythmisch door de noten van het akkoord wandelend met zo nu en dan het volle akkoord. Tot dan toe had ik mijn "gitaar-studie" toegespitst op de Colombiaanse Cuatro, een viersnarig nog kleiner gitaartje. De Tres is echter veel dominanter, en dus beter bruikbaar in hele kleine bands; zet een bassist, bongospeler, guirist en een trompetist bij elkaar en compleet is je geluid!
Ik kan met mijn dikke vingers van geen meter op een gewone gitaar spelen, er zitten mij veels te veel snaren op een te kleine ruimte. Vandaar dat de Tres mijn favoriet geworden is.

Mijn Tres heb ik in Nederland van een Nederlander gekocht die hem in Nederland gemaakt had. Hij was wèl bassist van een Nederlandse band die Cubaanse muziek speelde.
In het begin had ik nogal wat moeite om het gitaartje te stemmen en ik ben er achter gekomen dat er -zucht- meerdere stemmingen zijn. De volgens mij meest gebruikte stemming is G C E (van boven naar beneden, waarbij beneden de snaar is die zich het dichtst bij de grond bevindt als je de Tres normaal vasthoudt). Heb je moeite met het stemmen van jouw Tres, luister dan naar de Tresstemming's mp3!

Tresstemming.mp3 (354kB)

Ik heb inmiddels wat akkoorden uitgevlooid, misschien heb je hier wat aan:
Tres akkoorden    Nog meer Tres akkoorden    Leeg blad
Aanvullingen zijn welkom!

Mijn favoriete lied waar een Tres een belangerijke rol in speelt is Un monton de estrellas van Polo Montañez