GPS navigatie

Inleiding:

GPS staat voor Global Positioning System, een systeem om te bepalen waar op aarde je je bevindt. Om de verharde wegen in Nederland te verkennen is het waarschijnlijk interessanter om een navigatiesysteem aan te schaffen, maar voor de moeilijke en onbekende plekjes op aarde schiet zo'n systeem vaak te kort, simpelweg omdat er geen goede kaarten zijn of dat er ter plekke geen mobiele verbinding met Internet mogelijk is. Dat laatste is het geval met mijn favoriete vakantieplekje in Colombia. Daarom heb ik de laatste keer een GPS apparaatje gekocht, wat ik hieronder verder zal bespreken.

Tegenwoordig hebben smartphones ook een GPS aan boord en zijn dus ook geschikt voor navigatie. Vaak is het mogelijk om van te voren de kaart van het gewenste gebied te downloaden zodat er op lokatie geen internetverbinding noodzakelijk is.

Een paar linken om je op weg te helpen:

openstreetmap.org

Navfree


GPS co÷rdinaten worden vaak op de volgende manieren getoond:

52.041342, 5.692113 Dit vind ik de meest praktische, ik maak er meestal N52.04134, E5.69211 van. Google Maps begrijpt dit formaat uitstekend.

52░02'28.8"N 5░41'31.6"E Dit is kaarttechnisch gezien de correctste methode maar erg omslachtig om te noteren of door te geven.


GPS linken op Internet:

Converteer GPS co÷rdinaten

gpsvisualizer.com

G Trender
Mijn eerste GPS apparaatje, de WSG-1000 (1-2009)