Panela

Panela, uitspraak pahneela, wordt gemaakt van suikerrietsap. Panela wordt meestal verkocht in blokken.

Aguapanela

Aguapanela kan je koud en warm drinken.

Neem 10x zoveel water als de hoeveelheid panela, dus 1 liter water op 100 gram panela. Doe het blok panela in het water en laat dit een paar uur staan tot de panela opgelost is. Het oplossen gaat sneller als je af en toe even roert. Bij warme aguapanela zal de panela veel sneller oplossen.

Je kan ook panela van het blok afraspen of hakken (denk aan je vingers!) maar hou er rekening mee dat het materiaal behoorlijk hard is. Tegenwoordig gebruik ik de "appelschilmethode" als je dit oefent kan je op deze manier snel brokjes van het blok "schillen"

panela

Panela in Nederland:

Bij de megatoko Amazing Oriental in Almere kwam ik panela tegen. (3-2016)


€ 2,29 voor 454 gram. Merk: Goya

Limonada campesina

Dit is wat de boeren op de suikerrietboerderijen het meeste drinken. Maak koude aguapanela. Neem voor een groot glas één limoen en pers deze uit. Doe er vervolgens aguapanela bij en smullen maar. Het kan natuurlijk ook met citroen maar dat smaakt verre van hetzelfde. Limoenen zijn steeds beter verkrijgbaar, op de markt in Wageningen koop ik soms goede kwaliteit voor 10ct per stuk...

panela

panela