Geografie Colombia

EU vs Colombia
Colombia geprojecteerd op Europa. Colombia is ongeveer zo groot als Spanje en Frankrijk bij elkaar.

Van Noord naar Zuid lopen de drie bergruggen van het Andesgebergte door Colombia. Door de hoogteverschillen zijn er vele soorten klimaten aanwezig.

Bogotá, de hoofdstad, ligt op 2640 meter boven zeenivo en heeft met een gemiddelde temperatuur van 14 graden een koud klimaat. Bogotá wordt ook wel "la nevera", oftewel de koelkast, genoemd. Als het zonnetje schijnt in Bogotá kan de temperatuur echter oplopen tot zo'n 26 graden. Door de grote hoogte is de UV-straling van de zon erg sterk, in combinatie met de relatieve koelte heb je pas laat door dat je huid aan het verbranden is.

Temperatuur

De temperatuur wordt in Colombia uitgedrukt in graden Celsius. De temperaturen zijn het hele jaar door redelijk constant, in de regenseizoenen is het wat koeler dan in de "zomers". Door de hoogte verschillen is er een verscheidenheid aan temperaturen, normaal gesproken daalt de temperatuur met ongeveer 6,4 graden per kilometer.

Luchtdruk

De gemiddelde luchtdruk is op zeeniveau ca. 1014 hPa (hectoPascal, millibar), op 1000m hoogte is dat ca. 900hPa en op 1500m ca. 850hPa.