Eddy Orion in Colombia

Eind 1989 kon ik maar niet aarden in het donkere, natte en koude Nederland. Ik had net m'n dienstplicht erop zitten en had enkele baantjes gehad via een uitzendbureau. In de zomer vermaakte ik me nog wel maar zo gauw het buiten weer koud werd, had ik moeite met het binnenblijven. Internet was er toen nog niet ;-)

Ik wou ontsnappen uit dit grijze leventje en besloot mijn heil elders te zoeken. Ik had twee kandidaatbestemmingen aangemaakt; Los Angeles en Colombia. Het werd de laatste, in Los Angeles ben ik tot op de dag van vandaag nog niet geweest...

Met een spaarvarken onder de arm toog ik naar een reisbureau. De eerste mogelijkheid was 2 januari 1990 en aldus geschiedde. Eerst wou ik nog met zo'n 200 dollar op pad gaan maar gelukkig was ik toch slim genoeg om daar voor de zekerheid maar 1.000 dollar van te maken, dit bleek later genoeg maar geen cent teveel te zijn. Berovingen komen in Colombia veel voor dus had ik m'n geldriem met $1.000 op de huid. Tegenwoordig kan je in Colombia gewoon pinnen met je bankpas (Cirrus bijv.).
Veel bagage voor de drie maanden Colombia had ik niet, een rugzak met kleren en wat rommel, alles kon mee als handbagage.

Op de man had ik o.a. een zelfgemaakt survivalblikje voor als ik mezelf in het oerwoud zou moeten redden en een Buck-knife, een wat fors opklapbaar zakmes. Bij het "boarden" op Schiphol mocht ik het mes niet bij me houden, maar gelukkig mocht het in de cockpit liggen en zou ik het aan het einde van de vlucht weer in ontvangst kunnen nemen. De marechaussee's vroegen zich wel af wat ik met zo'n mes moest, maar ja, de tijd van Indiana Jones was dan ook voorbij... Eén van de heren inspekteerde het mes en ondanks dat ik hem nog nadrukkelijk had gewaarschuwd dat het vlijmscherp was, had de beste man al ras een jaap in z'n vinger.

De vlucht verliep zonder problemen en 's morgens om zeven uur, na zo'n 24 uur totale reistijd zonder slaap, stond ik op het vliegveld "El Dorado" in Bogotá, alwaar ik reeds werd opgewacht door een oud collega van de MFO vredesmacht.
Eddy met aapje, in een buitenwijk van Bogotá

Klik voor vergroting
Bogotá gezien vanaf het dak van een huis in de buitenwijk Fontibón. De torenhoge wolkenkrabbers van het centrum steken magertjes af tegen het Andesgebergte dat Bogotá aan de oostflank begrenst.