Cartagena de Indias, Colombia

Cartagena werd op 1 juni 1533 gesticht door de Spanjaard Don Pedro de Heredia en is vernoemd naar de gelijknamige plaats in Spanje, die enigszins op de Colombiaanse versie leek. Don Pedro werd bijgestaan door de indiaanse Catalina.

Cartagena werd de poort van Zuid Amerika voor de Spanjaarden, van hieruit vertrokken vele schepen afgeladen met de rijkdommen van dit continent richting Spanje. Om dit vol te houden moest de stad voorzien worden van vele verdedigingswerken. Veel hiervan staat heden ten dage nog overeind en bepaalt nog steeds het gezicht van deze historierijke stad.


Panorama vanaf een hoteldak op het toeristenschiereiland Bocagrande. Linksboven zie je het oude centrum van Cartagena.


Excursie naar Islas del Rosario

Op 35km ten zuidwesten van Cartagena ligt de eilandengroep Islas del Rosario.

'S morgens rond 9:00 stapten we in een "Lancha", een plat en lang open bootje met een dak van tentdoek. Kalmpjes pruttelde dit bootje de haven uit en even leek het een suffe rondvaart te worden. Eenmaal buitengaats begonnen echter de twee buitenboordmotoren heftig te brullen en kwam het beest in de boot naar boven. We zaten achterin en dachten zo een goed uitzicht te hebben. Het uitzicht was spectaculair en boeiend, tenminste, als je van boeggolven houdt... Het was een prettig stukje vaarervaring.

Eén van de haltes was het fraaie eilandje van de foto hieronder.

Islas del Rosario (1990)


Pablo Eduardo y su Conjunto Vallenato (2005)
  Op het strand van Cartagena, Bocagrande, oftewel "grote monding" aan elkaar geschreven, kan je genieten van Vallenato, puur Colombiaanse muziek.

Overdag struinen diverse conjunto's de stranden af om hier en daar een paar liedjes te spelen. Voor 4 liedjes betaal je zo'n € 12,50. Afhankelijk van de drukte doen ze het ook wel eens voor minder.

De muzikanten op de foto zijn Los Candente del Vallenato. Carlos, de man met het hoedje is el acordeonero, "Pablo Orion" mocht zijn accordeon even lenen voor de foto.

Hostal Valle
Calle de la Media Luna (1990)
Cartagena op het Internet:

cartagenacaribe.com (Español)

cartagenainfo.net (English/Español)

cartagenafotos.com (Español)

turismocartagenadeindias.com

Globbetrotter Bernard Cloutier (English)