Dakota

De Douglas DC3 C-47 Skytrain is hèt parachutistenvliegtuig van de geallieerden tijdens de bevrijding van Europa in 1944-1945. Het vliegtuig is een doorontwikkelde versie van de DC-3, een burger lijntoestel. In de Engelse Royal Air Force werd dit vliegtuig Dakota genoemd. Het toestel lijkt op de Uiver, een beroemde Nederlandse DC-2. De DC-2 is de kleinere voorloper van de DC-3.


Deze DC3 van de Royal Australian Air Force staat op het vliegveld Berlin-Gatow, tegenwoordig het militair historisch museum van de Bundeswehr.


De Skytrain van onderaf gezien op het moment dat er net een parachutist uit springt.


Linken:

dutchdakota.nl meevliegen boven Nederland

douglasdc3.com heel veel foto's en info in het Engels

daksovernormandy.com meevliegen over Normandië begin juni 2019


Foto: Trev Morson The DC-3 Hangar at www.douglasdc3.com (grote versie staat op die site)

pri.org verhaal (Engels) over de DC3 in gebruik in Colombia

dday-experience.com Saint-Côme-du-Mont / Carentan (Dead man's corner museum) Hier staat een C47 als paradroppingsimulator, inclusief bewegingen.

airborne-museum.org in Sainte-Mère-Èglise, hier staan meerdere C47's, eentje kan je van alle kanten bekijken behalve de binnenkant, de andere staat bemand en in het donker opgesteld met licht en geluidseffecten. Aan de voorkant van die laatste C47 is een toegangsopening gemaakt zodat je van voor naar achter door dit toestel kan lopen.

luftbrueckenmuseum.de in Faßberg, vlakbij Munster, boven Hannover.