Vallenato

Vallenato is nog Colombiaanser dan Cumbia, en dankt zijn naam aan de Colombiaanse stad Valledupar, hoofdstad van departemento Cesar, de provincie waar deze muziek zijn oorsprong heeft. "Valle d'upar" betekent "Vallei van het opperhoofd" en geeft al weg dat deze stad veel invloeden heeft van de oorspronkelijke indianenstammen. De Gaita, een indianenfluit, was belangerijk bij de ontwikkeling van de Vallenato-muziek en hoewel deze rol is overgenomen door de accordeon, klinkt er vaak nog een gaita mee in de muziek, bijvoorbeeld bij Carlos Vives. Vandaag de dag wordt de accordeon niet zeldzaam verdrongen door gitaren en synthesizers.

Ik heb ook een site over de Acordeon Vallenato

Veel oude Vallenato-liedjes worden tegenwoordig gebruikt als Bachata-liedjes, de Bachata-groove zit in dezelfde familie als de Vallenato-Paseo-groove.

Vallenato is geen muzieksoort maar een muziekstroming, net als Rock. Een kleine opsomming:

 • Vallenato-Paseo, de meest voorkomende Vallenato, meestal zeer relaxed gespeeld maar er bestaat ook "Paseo-alegre" die weer vrij snel gespeeld wordt.
  Voorbeelden:
  Amor sensible - Jorge Oate 99 BPM of Carlos Vives 87 BPM
 • Vallenato-Merengue, niet te verwarren met de Merengue van de Dominicaanse Republiek, maar wel net zo up-tempo en dansbaar.
  Voorbeelden:
  Mirame Fijamente - Vetto Galvez 112 BPM
 • Vallenato-Son lijkt wat op Paseo, maar dan "vierkanter"
  Voorbeelden: Alicia Adorada (Juan Polo Valencia)
  Ay Hombre - Jorge Celedon
 • Vallenato-Puya razendsnelle driekwartsmaat
  Voorbeelden: Pedazo de acordeon (Alejo Duran)
Zoals met alle muzieksoorten zijn dit slechts vakjes waarmee je de muziek makkelijker kan indentificeren. Er bestaan vele variaties die niet eenvoudig voor n vak te vangen zijn. Zie de muzieksoortbenamingen dus als hulpmiddel en niet als wet.

Eddy's favoriete vallenato's

Colombiaanse radiozenders op Internet.


Aspirant Acordeonero: Eddy Orion


Foto: www.vallenato.net
Een "parranda" in Colombia, een paar muzikanten komen bij elkaar en beginnen te spelen. Voor je het weet is het feest in het dorp.


Linken:

elvallenato.com (Spaans)