Politiek

Progressief, liberaal, conservatief, rechts of links, het zijn termen die me wel iets zeggen maar zodra ik er een goed beeld van wil vormen door me hierover te informeren, zie ik al snel door de bomen het bos niet meer. Ik heb al heel wat tegenstrijdige uitleg gehad.

De termen links en rechts spreken mij het meeste aan omdat ik denk dat hier wel een redelijke politieke karakterschets van te maken valt:

Links en rechts

Links lijkt vooral zijn aanhang te hebben halverwege de middenklasse tot onderaan, de mensen die het niet al te breed hebben. Rechts lijkt vooral favoriet bij de mensen die het wat breder hebben tot aan de rijksten.

Links wil graag dat de rijkeren meer belasting moeten betalen omdat zij dit beter kunnen dragen. Rechts vind dat iedereen zoveel mogelijk gelijke kansen moet hebben en dus ook een gelijk deel aan belasting moet betalen.

Een mooi voorbeeld is de hypotheekrenteaftrek. Links vind het zeer wenselijk dat mensen die een hypotheek hebben van meer dan 300.000, alleen tot 300.000 kunnen aftrekken. Rechts wil hier helemaal niets van weten en vindt het normaal dat ook mensen met een hypotheek van enkele miljoenen, net als ieder ander, de rente moet kunnen aftrekken. "Gelijke monniken, gelijke kappen" is bij mij hierover blijven hangen.

Hypotheekrenteaftrek

Niets aan veranderen vinden de volgende partijen:

VVD, CDA, PVV

 

Beperken, vinden de volgende partijen:

SP, D66, GroenLinks, PvdA, Christen Unie

 

SGP meldde: "Op zondag is deze website niet beschikbaar"

SP
Groen Links
VVD
CDA
PvdA
PVV
D66
SGP
Christen Unie

Een hele mooie "stem tool" van Nu.nl