NormandiŽ

NormandiŽ is vooral interessant omdat hier op 6 juni 1944 de grote bevrijdende invasie plaatsvond tegen de nazi's. D-Day hoort bij NormandiŽ als de Eifeltoren bij Parijs.

In augustus 2015 ben ik met de auto naar NormandiŽ geweest om de geschiedenis met eigen ogen te bekijken. De vier volle dagen in NormandiŽ bleken niet voldoende om alles te bekijken, ondanks heel wat uurtjes voorbereiding. Hier moet ik wel bij vermelden dat ik met mijn vrouw ben gegaan en dat zij D-Day wel een beetje interessant vindt maar niet tegen het extreme aan zoals ik. Ik heb dan ook geprobeerd andere interessante dingen te bezoeken en ook dat is goed gelukt. Camembert en Monte Saint Michael waren de niet D-Day toppers.

Sainte-MŤre-…glise

Longues-sur-Mer

Camembert

Appelcider


Pointe du Hoc

Eerste tag gelegd op 6-6-2016, D-Day +26.298In Sainte-MŤre-…glise hing in 2015 nog steeds een parachutist aan de kerktoren, in 1944 overkwam dit de Amerikaanse parachutist John Steele.


Tiger tank bij Vimoutiers (type E nr 231) onklaar gemaakt achtergelaten door Duitsers op de vlucht nadat de tank leeg was gereden.

 

Linken:

Army dumpzaken in NormandiŽ

utah-beach.com het Utah Beach landingsmuseum

3ds.com D-Day in 3D

strijdbewijs.nl