Boodschappen doen in Duitsland

Vlakbij Arnhem en Nijmegen liggen de stadjes Emmerich, Kleve en Rees. Wanneer je vanaf Arnhem via de snelweg A12 naar Duitsland rijdt, is na een paar kilometer Emmerich het eerste stadje waar je langs rijdt. Voor Kleve moet je bij Emmerich de A3 af. De A12 gaat in Duitsland over in de A3, op de borden staat alleen "3". Blijf je de A3 volgen dan kom je langs Rees.

De route binnendoor van Rees naar Kleve gaat door een licht heuvelachtig landschap en is zeker de moeite om een keer gereden te hebben. Vanuit Kleve kan je ook richting Nijmegen om de A3 te ontwijken.

Emmerich

De Rheinprommenade met een goed zicht op de San Francisco-achtige brug over de Rhein is een plek die al voldoende reden geeft hier een keer te komen kijken. De Rhein is een grote rivier en splitst zich in Nederland al vrij snel op in de Waal en de Rijn. Hierbij is de Rijn eigenlijk een kleine aftakking want de Waal neemt 65% van de waterafvoer voor z'n rekening. Ook wordt de Rijn in Nederland nergens Rijn genoemd, ondanks de "Rijnbrug" en de "Rijnhal" in Arnhem. Bij Arnhem heet deze rivier de Nederrijn. Het punt waar de Rijn zich splits is bij Fort Pannerden, ook een fraai plekje om te bekijken.

Kleve

Kleve, of Kleef op z'n Nederlands, is mijn favoriet. Dit stadje ligt deels op een heuvel zodat dit gelijk al breekt met het Nederlandse vlakke land.

Er loopt een spoorlijntje tussen Kleve en Kranenburg, je komt deze tegen als je in de Flutstraße Kaufland aan de rechterkant hebt en een half kilometertje doorrijdt. Het is aangegeven met een bordje "Draisine", vanwege de voertuigen die van deze rails gebruik maken, een soort van spoorfietsen.

Info over toeristische spoorfietstochten vind je op grenzland-draisine.eu

Kaart van Kleve en omgeving in Google maps

Rees

Rees is een klein stadje aan de Rijn. Behalve de Real, net voor de rijnbrug, heb ik nog geen interessante dingen gevonden. Tips zijn welkom.

Real op GPS: N51.76686, E6.38203

Wat verder over de grens, te mooi om niet te vermelden:

Supergrote Real in Tönisvorst, 28km van Venlo. GPS N51.31694, E6.47392

Oberhausen CentrO, Europa's grootste winkelcentrum. GPS N51.49014, E6.87894 centro.de


Supermarkten:

De meeste grote supermarkten zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 8:00 tot 22:00.

Duitsland kent een paar feestdagen die in Nederland als gewone werkdag gelden. Op 1 november bijvoorbeeld, zijn de supermarkten gesloten ivm "Allerheiligen". De avond ervoor is het Halloween.


Kaufland kaufland.de
Kaufland Flutstraße 81 Kleve

Kaufland
Dit is mijn favoriet, Kaufland aan de Flutstraße. WC gelijk bij de ingang, handig want het is erg koud langs de koelingen. Drie machines binnen bij de ingang voor het inleveren van lege flessen en blikken. (lege Monster blikken uit Nederland worden geweigerd) Deze Kaufland heeft de drankafdeling niet gescheiden van de rest. Currywurst, koffie en taartjes, er is hier genoeg te eten, binnen of buiten.


Kaufland Olmerstraße 1 47533 Kleve

De eerste die je aan de rechterkant, ietwat verstopt, tegenkomt vanaf de Rijnbrug. Sterke drank en wat bier en limonade is in de supermarkt te koop, vele soorten bier en limonade in de drankenafdeling in het buurgebouw. De lege flessen worden hier handmatig ingenomen. Er is op deze lokatie genoeg te eten en er is een WC vlakbij de ingang.


Kaufland Normannstraße 31 46446 Emmerich

Vanaf de A3 (A12 in NL) is dit de dichtsbijzijnde Kaufland. Je kunt hier wat eten al is de keuze wat beperkter dan in Kleve. De drankenhandel zit in het gebouw naast de supermarkt, de lege flessen worden handmatig retour genomen. Er is een WC.


In het "Elefanten Oberstadt Centrum" aan de Hoffmannallee zitten twee grote supermarkten; Edeka en Aldi Süd. In dit winkelcentrumpje kan je goed eten. Currywurst of Bratworst bij de Griek bijvoorbeeld. (zonder bier helaas)
Elefanten

EDEKA edeka.de

EDEKA E-Center Schroff Hoffmann-Allee 35, 47533 Kleve
Deze Edeka is goed gesorteerd en heeft een luxe uitstraling. De sterke drankafdeling is ook erg luxe. Hier is o.a. port te koop van de exclusievere merken Taylor's en Rozés. De afdeling bier is echter erg mager, daarvoor moet je een paar deurtjes verder.

EDEKA center Brüggemeier Ludwig-Jahn-Straße 7-15, Kleve-Unterstadt, GPS: N51.792596, E6.140248
Eind 2014 is deze Edeka erbij gekomen, samen met een grote DM drogist. Deze Edeka is ongeveer even groot als die van het Olifantencentrum.


Penny penny.de
Penny
Penny aan de Beecker Strasse 22 in Elten. Fraaie supermarkt maar ook redelijk doorsnee. Het bier is zwaar ondervertegenwoordigd. Er zit een broodjeszaak bij de ingang. (op de foto links, je kijkt er tegenaan)
Lidl:
Von den Bergh Straße 60-62 - 47533 Kleve-Kellen.
Normale Lidl als in NL, met hier en daar wat andere merken. Niets te eten of te drinken en geen WC, wel een MacDonalds Café om de hoek.


Aldi Süd
Emmericher Straße 237 - 47533 Kleve-Kellen.
Goeie Aldi als in Nederland maar het assortiment is voor mij niet bijzonder genoeg. Niets te eten of te drinken en geen WC. Wel een DM drogist naast deze Aldi.opgelet Duitsland gaat per 2019 tol (Maut) heffen voor personenauto's op de snelwegen. Voor een dagje Duitsland betaal je dan minstens € 10,- tol, het elektronisch vignet is dan 10 dagen geldig. Het zal dan vast een flink stuk drukker worden op de B-wegen naar Kleve...

Kijk op anwb.nl/tolduitsland

Benzine:

Benzine is in Duitsland ongeveer 15 cent per liter goedkoper. Het loont, net als in Nederland, de moeite om een benzinestation te bezoeken die niet direct aan een hoofdroute ligt.

Diesel in Duitsland is ongeveer even duur als in Nederland en soms zelfs ietsje duurder.

"Euro95" heet in Duitsland "Super", de meeste auto's kunnen ook "SuperE10" tanken, deze brandstof bestaat voor 10% uit bio-ethanol. "Euro95" bestaat voor 5% uit bio-ethanol.

Vergelijk benzineprijs Euro95 op 28 januari 2017:
Esso Kleve € 1,34
Tango Bennekom € 1,54

Vergelijk benzineprijs Euro95 op 17 april 2016:
Esso Kleve € 1,27
Shell Express Ede € 1,45
Tango Ede Frankeneng € 1,44

Vergelijk benzineprijs Euro95 op 20 augustus 2015:
Esso Kleve € 1,41
Shell Express Ede € 1,54
Tango Ede Frankeneng € 1,50 (donderdagdeal)

Vergelijk benzineprijs Euro95 op 10 augustus 2014:
Esso Kleve € 1,52
Total Kleve € 1,55
BFT Emmerich € 1,59
Tango Ede Frankeneng € 1,65

Vergelijk benzineprijs Euro95 op 3 mei 2014:
Shell langs de A12 € 1,81
Tango Bennekom € 1,70
Total Kleve € 1,59
Esso Kleve € 1,53

Pompstation Elten

Tankstellen:

Total in Kleve, Emmericher Straße 99 Kleve, GPS: N51.800959 E6.16279

Esso Kandula, Tiergartenstraße 11 Kleve, GPS: N51.791603 E6.134874

Jet Tankstelle

Benzinpreise in Kleve

Benzine op een ander gedeelte van deze site

Wat te kopen in Duitsland?

Limonadesiroop

Alcoholische dranken

Drogisterij spullen

Currywurst

Lebkuchen, (gingerbread) gemberbrood? Deze koeken smaken licht naar gember. Een typisch Duits koekie. In december 2016 zag ik ze ook even bij de Lidl in Ede (NL) liggen. "Peperkoek"

Tabak, een tikkie goedkoper dan in Nederland. Een hele goeie tabakzaak in Kleve is Edler tabak. Vlakbij het Elefanten Oberstadt Centrum. Let wel op de openingstijden, want op zaterdagmiddag is deze zaak maar tot 15:00 geopend...

Huisdieren, nou ja, of dat nou wel zo slim is... Er is in ieder geval een erg grote en mooie dierenwinkel in Duisburg: Zoo Zajac