De tweede wereldoorlog

Berlijn heeft het op het einde van de tweede wereldoorlog zwaar te verduren gehad. Als laatste bolwerk van de Nazi's is het bijna volledig platgebombardeerd omdat overgave tot op de laatste paar straten na geen optie was. Twee bouwwerken zijn hier nog getuige van, ze zijn in hun laatste verschijningsvorm behouden; de Gedächtnis Kirche en de voorgevel van de Anhalter Bahnhof.

Voor een indruk van hoe de laatste dagen van de 2e wereldoorlog in Berlijn moeten zijn geweest; bekijk de film "Der Untergang"

Anhalter treinstation en Anhalter Bunker

De voorgevel van het aan het einde van WW2 aan gort gebombardeerde treinstation is behouden als monument. Vlakbij is in WW2 een grote schuilbunker gebouwd. In deze Berlin Story Bunker bevindt zich o.a. de tentoonstelling "Hitler, how could it happen" Op deze tentoonstelling is o.a. de nagebouwde werkkamer van Hitler te zien en een maquette van de Führerbunker.


Anhalter Bunker AKA Berlin Story Bunker

berlinstory.de

GPS:N52.50303 E13.37961


De gerestaureerde voorgevel van het Anhalter Bahnhof

GPS:N52.50369 E13.38253

Concentratiekamp Sachsenhausen

Op zo'n 28km ten Noorden van Berlijn, in de stad Oranienburg, staat het voormalige KZ (Konzentrationslager) Sachsenhausen, Geen wreedheid of verschrikking was dit kamp vreemd. Tegenwoordig is het een museum en monument zodat we met eigen ogen het bestaan ervan kunnen bevestigen en voorkomen dat we dit soort kampen ooit nog tolereren. In ieder geval niet in onze eigen jurisdictie...

sachsenhausen-sbg.de

N52.76378 E13.26016 (parkeerplaats)

wikipedia.org



De in de 2e wereldoorlog aan flarden geschoten Gedächtnis Kirche staat nu als een monument aan het begin van de Kurfürstendamm. GPS: N52.50466, E13.33508