vlag Reistips op doorreis door Zwitserland

In de zomer van 2008 heb ik op doorreis naar Italië een tweedaagse tussenstop gemaakt in Zwitserland. Hiermee voorkwam ik dat ik per sé op de drukke vrijdag en/of zaterdag moest gaan rijden om op de juiste dag aan te komen op de plaats van bestemming. Niet zelden moet je namelijk reserveren van zaterdag tot zaterdag.

Zwitserland heeft zich niet aangesloten bij de Europese Unie en heeft dus zijn eigen valuta, de Zwitserse Frank "CHF".
CH staat voor Confederatie Helvetica, de Latijnse naam voor Zwitserland.
In de zomer van 2008 had € 1,- de waarde van 1,61 CHF en kwam er per PIN-transactie € 0,15 aan extra wisselkosten bij.

Op de routes die ik heb gereden waren er geen tolwegen. In Zwitserland moet je een "Snelweg vignet" op je voorruit hebben, deze sticker is bij de ANWB te koop voor € 25,95


De eerste overnachtingstussenstop Stans

Venlo - Stans ca 665km, alles over de snelweg.

Stans is een dorp langs de A2/E35, een kleine 15km voorbij de stad Luzern. Direct aan deze snelweg ligt het Motel Stans-Süd.

Het motel heeft een extra glaswand langs de ramen en ik heb dan ook geen last gehad van verkeerslawaai. Het vliegveld wat vlakbij ligt is voor kleine motorvliegtuigjes en gaf ook geen overlast. Het uitzicht is aan beide kanten van het motel de moeite waard, tenminste, als je van bergen houdt natuurlijk.

Ik was voor een zeer ruime twee-persoonskamer 170 CHF kwijt (ca. € 106,-) inclusief gebruik parkeergarage. Er is ook parkeerruimte naast het motel dus je zou daar een paar euro op kunnen besparen.

Vlakbij dit Motel, op zo'n 2,5km, staat het fraaie restaurant Al Galeone met op het buitenterras een zeer fraai uitzicht over een groot meer met op de achtergrond de Alpen.


De tweede overnachtingstussenstop San Gottardo

Stans - San Gottardo (Ospizio) ca 71km waarvan 50km over de snelweg.

Ik noem het punt waar het hotel staat hieronder voor het gemak maar even de St Gotthard.

Dit is een toeristische tussenstop, heb je geen dag meer over, dan kan je beter de A2-E35 blijven volgen om via de ca 20km lange Gotthardtunnel onder deze bergrug door te scheuren. Heb je wel ruimte voor een dagje Zwitserland dan kan je net vóór de Gotthardtunnel de snelweg verlaten en de oude Gotthardpas volgen de bergen in. Boven op deze bergrug, op 2091 meter hoogte, ligt het hotel Albergo San Gottardo Ospizio

Voor een twee persoonskamer was ik 110 CHF, ca € 69,- kwijt, inclusief ontbijt. De kamers zijn gehorig en de badkamer met WC is een gedeelde verderop in de gang, maar de verwarming doet het goed. Verder valt er niets op aan te merken. Hoewel hartje zomer, kreeg ik hier een heus (positief) wintergevoel, aangenaam als je op het punt staat de Italiaanse oven in te duiken.

De temperatuur op deze berg is beduidend lager dan beneden in Luzern. Eind augustus 2008 was het 22 graden in Luzern tegen 12 graden op de St Gotthard. De volgende ochtend was het bij een strak blauwe lucht om 10 uur 's morgens nog 6 graden. Zorg dus voor een trui, lange broek en dichte schoenen als je hier langer dan 10 minuten wilt rondlopen. De wind kan gemeen hard en koud zijn, dus ook een muts is geen luxe.

Hoogteziekte, sommige mensen kunnen hier erg veel last van hebben. Het zijn ziekteverschijnselen die ontstaan door een lagere luchtdruk en ijlere lucht. Ik ben er een beetje gevoelig voor. Lichte duizeligheid alsof ik een nacht niet geslapen heb. Het belangerijkste is dat je rustig blijft en je er niet tegen verzet. Paracetamol helpt bij mij de hoofdpijn te verdrijven. Ook op de St Gotthard had ik er een beetje last van.

Er zijn twee wegen naar de St Gotthard, de oude pas, de "snelweg" uit de tijd dat er nog geen tunnel was, en de B-wegen. De oude snelweg is al spectaculair, de B-wegen kan je pakken als je ook door de dorpjes heen wilt zoals Hospental.

Behalve uren wandelen door de bergen kan je ook het fort vlakbij het hotel bezichtigen. Dit zeer oude Fort Ospizio San Gottardo was van 1894 tot 1947 de huisvesting van een artillerie compagnie. Zij hadden de taak de pas te beschermen. Hier kan je ook "soldatenchocola" inslaan voor de lange wandelingen.

Je kan ook via de B-weg een kopje Espresso scoren in Ariolo, de volgende dag raas je waarschijnlijk over de oude snelweg naar Ariolo, het stadje aan de andere kant van de Gotthardtunnel.

auto
De bergen in bij Hospental

uitzicht
Het meer bij Ristorante Al Galeone

Brücke
Kapellbrücke in Luzern

San Gottardo
St Gotthard

B-weg
B-weg van het hotel naar Ariolo