De zendmast van IJsselstein bij nacht

toren De 375m hoge zendmast van Nozema, de Gerbrandytoren te IJsselstein, werd de afgelopen jaren in december opgetuigd met 121 lampen. Wegens geldgebrek is de toren een aantal jaren niet opgetuigd geweest maar sinds 2003 branden de lampjes weer in alle pracht. De foto's op deze site heb ik gemaakt in januari 2001.

Het is de hoogste kerstversiering ter wereld. Van de hoogste kerstboom ter wereld is echter geen sprake, het lage groengehalte zal hierin geen onbelangerijke rol spelen. Wel is het een bijzonder fraai lichtpuntje in de donkere dagen rond kerst.

De foto's zijn gemaakt tussen hevige stormachtige sneeuwbuien door. Ik wist dat het glad zou worden op de weg maar het was helder en onbewolkt toen ik vertrok, dus perfect nachtfotoweer... Met gevaar voor eigen leven ging ik dus in mijn winter-survival outfit de hort op. De afstand van mijn woonplaats Ede tot IJsselstein is ongeveer 42km en halverwege kwam ik de sneeuw al tegen. Onverdroten vervolgde ik mijn weg, je moeten weten dat ik geboren ben in Den Helder, enkele honderden meters van de woeste baren, daar waar Willem Barentsz en Jacob van Heemskerk mij reeds voorgingen in het bewoorden van de drang om nieuwe werelden te ontdekken (stoere snuif). Na een halfuurtje verliet ik de relatief veilige snelweg en kwam ik aan in IJsselstein. Al spoedig had ik ook de toren bereikt, maar het ging hoe langer hoe harder waaien en sneeuwen... De weggetjes waren spekglad en de toren was nauwelijks zichtbaar terwijl ik op nog geen 50 meter afstand stond...

Ondanks het gruwelijk gure weer deed ik toch een poging om een foto te maken, dit in de directe benedenwindse beschutting van mijn auto. De foto is niet veel bijzonders geworden maar de camera heb ik enigzins droog weten te houden.

Om de reis toch te benutten besloot ik een mooi afstandsfotopunt op te zoeken voor een eventuele volgende poging bij beter weer. Dit heb ik geweten! Het vergde alles van mijn stuurmanskunst om mijn scheepje, eh, auto op de weg te houden. Het wegdek was besneeuwd en spiegelglad, er kwamen stevige rukwinden langs en het zicht was minder dan 20 meter. Ik deed dan ook een kwartier over de kilometer die ik uiteindelijk moest afleggen. Ik parkeerde mijn auto op een punt waar volgens de kaart een vrij goed zicht op de toren moest zijn maar al wat mij restte was sneeuw in inmense hoeveelheden als dikke vlokken voortgejaagd door de wind.

Na een kwartiertje radioluisteren nam ik een glinstering waar aan de westelijke horizon, gehuld in een diep zwart. Dit bleek het randgebied van de storm en het spoedde zich vrij rap tot ver achter de toren, een prachtige sterrenhemel achterlatend. Kort hierna zijn de hier getoonde afstandsfoto's gemaakt.

onderkant

eddy ijsselstein Uw verslaggever, tevens stoere landbonk, in een nieuwe woonwijk aan de voet van de zendmast.

(het stadje IJsselstein ligt geografisch ongunstig om een stoere zeebonk te zijn)

 

 

 

omgeving

Voor meer informatie over deze prachtige "kersttoren": www.degrootstekerstboom.nl

Zelf een boompje opzetten? Misschien is deze info over kerstboomverlichting dan handig voor je.